суббота, 3 июля 2010 г.

Орнамент російської народної вишивки

На початку XIX століття вишивальниці ще пам'ятали смислове значення прикрасять, живий був і обряд читання візерунків. Дівчата збиралися на нього у своїх кращих нарядах, хлопці вибирали в провідники старих жінок, і ті, показуючи їм вишиті дівчатами фартухи і подоли сорочок, пояснювали сенс візерунків. Але в другій половині минулого - на початку нашого століття зміст народного візерунку стало забуватися. Вишивальниці не завжди могли дати правильне розуміння виконаних ними прикрасити, знаючи лише, що в них укладена сила добра, і передавали вже своє тлумачення стародавнього орнаменту.

Узори російської народної вишивки, ці мовчазні свідки минулого, протягом багатьох століть, а то й тисячоліть, зберігали свої споконвічні риси і вже більше ста років привертають увагу дослідників. Перші з них відзначали, що в народному візерунку укладені дорогоцінні матеріали для вивчення давньоруської національності, що дослідження основ орнаменту повинне служити до висвітлення історії людини в давно минулі часи і незаперечно свідчить про символічний і релігійному характері його перших іконографічних шарів.

Втратив своє колишнє значення у народному житті, російська орнамент у наш час осмислюється наукою заново. Його пов'язують з уособленням сил природи і землеробським культом і вбачають у ньому сцени поклоніння жіночому божеству землі і родючості. Відзначають його тісний зв'язок із сільськогосподарською магією, а жіноче зображення ототожнюють з матір'ю-сирої землею. Простежують зв'язок візерунків вишивки не тільки із землеробським культом, але і з весняно-літньої календарної обрядовістю, а то й знаходять повну співвідносність сюжетів з аграрної обрядовістю російського села. Знайдений і прочитаний Місяцеслов, пов'язаний з культивуванням озимого жита на Півночі, який в загальних рисах збігся з календарем слов'ян-землеробів IV століття н. е..

Намагаючись проникнути в минуле і розкрити первісний зміст народного візерунку, вчені зіставляють археологічні пам'ятники, досліджують господарську діяльність творців орнаменту і їхній світогляд, залучають дані фольклору та мови. Важливе значення приділяється самим узорам, їх смисловим значенням і місцевим назвам. Вивчаються матеріал вишивки та її загальний колірний лад, технічні прийоми виконання і орнаментальні комплекси, так як форма предмету, будь то рушник, подзор або жіноча сорочка, підказує і сам характер візерунку. У той же час орнамент російської народної вишивки використовується наукою як повноцінний історичне джерело.

Комментариев нет:

Отправить комментарий