четверг, 1 июля 2010 г.

Вишивка хрестиком - це творчість для всіх

Ким і коли була придумана вишивка? Хто ж першим взяв голку і зробив стежки не для зшивання частин одягу, а просто так ... для душі, створивши на тканині вигадливий орнамент? Можливо, це була жінка, латають одяг, в часи, коли матеріалом служили шкури тварин, а нитками їхні жили, часи, коли ще не було яскравих тканих і візерункових матерій, часи, коли про ткацькому верстаті ще й не мріяли, і ніхто не знав що ж таке тканину?

Мабуть так, в умілих руках, початок своє життя мистецтво, яке вже багато століть дарує людям радість творіння і перетворює звичайні речі в неповторні. Чим тільки не писала історію вишивальна голка: фарбованої вовни, бавовни і льоном, шовком і золотими нитками, стрічками, намистинами і бісером, перлами і раковинами, самоцвітами і монетами.

Під кінець XIX століття у Франції з'явилися нитки, без яких вишивку зараз не можна уявити - муліне. Ці нитки, створені спеціально для вишивання і відрізняються різноманітністю кольорів, були зручні в роботі, добре лягали на тканину, мали приємний блиск і не вигоряє.

Сучасність відкрила нову сторінку в історії вишивки. Нові технології сильно розширюють його можливості, надаючи якісні матеріали вишивального набору. Вишивальниця представлений великий асортимент як сюжетів і тем, так і різноманітних технік вишивки: хрест і полукрест, бекстіч, блекворк. Зараз у продажу є набори для вишивання стрічками, хрестиком, бісером, вовняними нитками, бавовняними муліне, достатньо лише вибрати тему вишивки, а про все інше - наборі ниток, канві і голці - вже подбали виробники.

Вишивка - це хобі, радує як самим процесом, так і результатом! Вишита картина стане прикрасою інтер'єру чи чудовим подарунком для дорогих вам людей.

Комментариев нет:

Отправить комментарий