воскресенье, 4 июля 2010 г.

Мистецтво вишивки на Русі

Мистецтво вишивки відомо на Русі з глибокої давнини. Вишиті російські тканини знайдені археологами в землях Новгородської і Володимиро-Суздальській, Рязанської та Смоленської, Чернігівській і Київській. Особливий інтерес для нас представляють вишивки XI-XIII століть, виконані золотом і шовками, які були виявлені в похованнях сільського населення. Багато хто з них вражають технічною досконалістю виконання, багатством і різноманітністю візерунку. Тут можна зустріти і дерево життя, і птахів, і різні геометричні солярні знаки.

Знахідки зразків середньовічних вишивок трапляються, як правило, несподівано. Приміром, залишки двох північних скатертин-Столешніков XV-XVI століть, розшитих зображеннями оленів і рослинними мотивами, були використані замість Наволок при грунтовці іконних дошок. Рідко зустрічаються і вишивки XVII-XVIII століть, лише від XIX - початку XX століття збереглося досить багато чудових зразків. Безповоротно ж полягло їх незрівнянно більше. Так, на початку нашого століття в центральних губерніях Росії скупники сотнями купували старовинні розшиті головні убори і випалювали з них срібло.

Але і ті твори, які дійшли до наших днів, говорять про глибоку самобутності та стійкості місцевих орнаментальних традицій, про високий художній смак і багатство технічних прийомів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий