вторник, 6 июля 2010 г.

Амулет своїми руками

У понеділок на повний місяць купите за один раз, не торгуючись і не забираючи здачу, звичайну швейну голку і 3 котушки ниток - зелених, жовтих і червоних. Додому треба йти, ні з ким не розмовляючи, і навіть якщо побачите знайомого, зробіть вигляд, що не помітили його, і швиденько додому.

Там покупки покладіть на заздалегідь приготований білу хустку і помийте руки в холодній проточній воді. Потім збризніть святою водою голку з нитками і скажіть: «Тут лежите, обвикайтесь, від зла позбавляйтеся, світлом харчуйтеся. Саме ».

На сході сонця наступного дня наговорили на голку, взявши її правою рукою за вушко: «Шей, ший, мені, (своє ім'я), долю виший! Стібок за стібком, деньок за днинкою. Хай буде так ». А потім по черзі на нитки: «Пішла, купила, щоб була зі мною Сила. Для удачі, без будь-якої здачі. Хай буде так ».

Потім визначитеся, який талісман ви хотіли б цими нитками вишити. Ось варіанти:

  1. Змінити особисте життя (вийти заміж, одружитися) - дві переплітаються між собою свічки або два взаємопроникних один в одного кільця. Вишивають жовтими нитками.
  2. Хвилюють проблеми любові - три червоні троянди. Квіти червоні, зелені листя.
  3. Придбати або продати що-небудь - предмет купівлі-продажу. Використовуються на свій розсуд всі три кольори.
  4. Примирення - палісадник, кольору використовують за бажанням.
  5. Повернення боргу - мішок з грошима «на ніжках», що йде у напрямку до вас, всі три кольори.
  6. Щоб гроші були - той же мішок з грошима, що стоїть у вашому домі. Мішок - зелений, гроші жовті, місце, де він стоїть, - червоне.
  7. Покарати злого людини - червону стрілу, що летить у бік будь-якого зеленого плями.
  8. Щоб в дорозі бути цілим і неушкодженим - три колеса, відповідно вишиті трьома кольорами.
  9. Для здоров'я - червоне серце, оточене спочатку зеленим, а потім жовтим контуром.

Якщо ви у вишивці не сильні, то можете вишивати символами: Квадрат допомагає в праці, це емблема землі і природи, матеріальності. Для достатку вишейте на невеликому клаптику тканини бежевими або коричневими нитками і підшити з внутрішньої сторони гаманця. Трикутник - світанок. Нове починання буде успішним, якщо вишити червоними нитками у себе на хустинці і носити з собою. Коло - сонце, чаша, символ добробуту. Вишейте його блакитними нитками на доріжці з внутрішньої сторони і постеліть її в коридорі. Вишивка у вигляді букви «Ж» символізує дві фігури (спілка: шлюбний, діловий), це залежить від кольору. Діловий - помаранчевий, шлюбний - фіолетовий, синій. Можна вишити на тканині, яка вкривається меблі. Хвиляста лінія означає рівну, спокійне життя, допомагає знайти свій шлях. Можна вишити сріблястими нитками на внутрішній стороні косинки, шапочки. Спіраль - мудрість, інтуїція, просвітлення. Вишити бордовими нитками. Дивитися 10 хвилин розсіяним поглядом.

Цвіт вишиванки теж має значення. Червоний - починання; Помаранчевий - співпраця; Жовтий - радість, символ здоров'я і удачі; Зелений - практичність; Блакитний - зміни; Синій - відповідальність; Фіолетовий - віра; бежево-коричневий - успіх; Пастельні тони - завершення; Чорний, білий, або перлово -сірий - інтуїція; Червоно-коричневий, жовтувато-коричневий - велич; Коричневий з синім - щаслива дорога і ясне сонце;

Розміри талісмана значення не мають. Його можна повісити на стінку, скласти і носити при собі, або класти ночами під подушку або ліжко по проекції вашої голови. Обереги людині вишивати на одязі. Для будинку можна прикрасити скатертини і рушники. Вишивки врівноважують психічний стан, йде концентрація духовних сил. Вишивка - такий магічний прийом, коли ви вкладаєте свою уяву у візерунки, представляючи кінцевий підсумок.

Вишивати слід уважно, вважаючи стежки: для добра вони повинні бути парними на кожному малюнку, для зла - непарну кількість разів. І ще неодмінна умова: одного разу вдетой в голку ниткою потрібно обов'язково вишити розпочатий малюнок (по крайней мере один колір), але якщо не вистачить її хоча б на один стібок або вузлик, вважайте, що магічної цінності дана вишивка не має. Тоді задумайтеся, а чи все ви робите правильно, чисті чи ваші помисли? Якщо ні - краще зупинитися

Отже, талісман виготовлений, але це зовсім не означає, що можна сидіти і чекати, коли ваша проблема вирішиться сама по собі. Цей ритуал дає вам додаткові вібрації в тому енергетичному коридорі, в якому ви дієте для досягнення поставленої мети. Тому ви просто в даному випадку повинні активізувати свої дії в заданому самому собі напрямку.

понедельник, 5 июля 2010 г.

Роль вишивок в російській побуті

Сьогодні повною мірою важко собі уявити значення вишивки в житті старої російської села. Все, що оточувало людини в щоденному його побуті, було дбайливо прикрашене працьовитими селянськими руками. Особливо ошатними були жіночі святкові одягу, що відрізнялися великою кількістю прикрасить і досконалістю їх виконання. А в рік заміжжя і до народження первістка візерунку на одязі повинно було бути найщедрішим: розшиті сорочка і фартух, сяючий золотом, сріблом, перлами, кольоровими камінням і склом кокошник, золотошвейні або Низу з бісеру шийні прикраси носила тоді молода жінка. Вишитими були і верхній одяг, пояс, рукавиці, взуття.

Вишитими тканинами прибирали селянський будинок: на стіл стелили скатертини-Столешніков, ліжко застилали простирадлом з ошатним краєм або підвішували широкий подзор. А шлюбну постіль у весільному обряді покривали візерунковою червоною або червоної Наволок. У свята й дні сімейних урочистостей найкрасивіші рушники-плати, «ручники», «накрючнікі» і «наспішнікі», названі так по дерев'яних гаки-спиць, розвішували вздовж стін, вішали на вікна, на божницю.

Не менш сорока рушників необхідно було припасти до весілля. Найбільше і ошатне, «рукобітное» - нареченому на знак згоди нареченої і її батьків на шлюб. А коли в день весілля він приїжджав за нареченою, прикрашена Рушничок-ширінку клали нареченого в шапку. Рушниками обдаровувала наречена женіхову рідню, ними прикрашали весільний поїзд: прив'язували замість віжок, обвивали дуги, укладали їх уздовж спин коней. І всі, хто брав участь в поїздці, також були ними «намічені»: наречений і наречена тримали в руках рушники, дружка пов'язувала хрест-навхрест на грудях, поїжджане - на свої головні убори. Під час весільного чину нареченого і наречену ставили поряд і пов'язували рушниками.

Свою особливу роль відігравало воно у пологових і хрестильних обрядах. А коли помирав чоловік, рушник пов'язували йому на шию і вкладали в праву руку, покривали рушником труну і на рушниках опускали його в могилу. Протягом сорока днів після смерті рушник викладали на підвіконня, вірячи, що в ньому «відпочиває» душа померлого. А в дні поминання вивішували рушник за вікно, щоб «прийшли» померлі батьки за нього ввійшли в будинок. Рушники дарували до церкви, вішали в каплиці, прикрашали ними святкові берізки, обетние, придорожні та намогильні хрести.

І ця обрядова роль у першу чергу рушників, а потім - селянського вбрання та оздоблення ліжка змушує нас з великою увагою поставитися до їх візерунках, що надає цим речей більш глибокий зміст.

воскресенье, 4 июля 2010 г.

Мистецтво вишивки на Русі

Мистецтво вишивки відомо на Русі з глибокої давнини. Вишиті російські тканини знайдені археологами в землях Новгородської і Володимиро-Суздальській, Рязанської та Смоленської, Чернігівській і Київській. Особливий інтерес для нас представляють вишивки XI-XIII століть, виконані золотом і шовками, які були виявлені в похованнях сільського населення. Багато хто з них вражають технічною досконалістю виконання, багатством і різноманітністю візерунку. Тут можна зустріти і дерево життя, і птахів, і різні геометричні солярні знаки.

Знахідки зразків середньовічних вишивок трапляються, як правило, несподівано. Приміром, залишки двох північних скатертин-Столешніков XV-XVI століть, розшитих зображеннями оленів і рослинними мотивами, були використані замість Наволок при грунтовці іконних дошок. Рідко зустрічаються і вишивки XVII-XVIII століть, лише від XIX - початку XX століття збереглося досить багато чудових зразків. Безповоротно ж полягло їх незрівнянно більше. Так, на початку нашого століття в центральних губерніях Росії скупники сотнями купували старовинні розшиті головні убори і випалювали з них срібло.

Але і ті твори, які дійшли до наших днів, говорять про глибоку самобутності та стійкості місцевих орнаментальних традицій, про високий художній смак і багатство технічних прийомів.

суббота, 3 июля 2010 г.

Орнамент російської народної вишивки

На початку XIX століття вишивальниці ще пам'ятали смислове значення прикрасять, живий був і обряд читання візерунків. Дівчата збиралися на нього у своїх кращих нарядах, хлопці вибирали в провідники старих жінок, і ті, показуючи їм вишиті дівчатами фартухи і подоли сорочок, пояснювали сенс візерунків. Але в другій половині минулого - на початку нашого століття зміст народного візерунку стало забуватися. Вишивальниці не завжди могли дати правильне розуміння виконаних ними прикрасити, знаючи лише, що в них укладена сила добра, і передавали вже своє тлумачення стародавнього орнаменту.

Узори російської народної вишивки, ці мовчазні свідки минулого, протягом багатьох століть, а то й тисячоліть, зберігали свої споконвічні риси і вже більше ста років привертають увагу дослідників. Перші з них відзначали, що в народному візерунку укладені дорогоцінні матеріали для вивчення давньоруської національності, що дослідження основ орнаменту повинне служити до висвітлення історії людини в давно минулі часи і незаперечно свідчить про символічний і релігійному характері його перших іконографічних шарів.

Втратив своє колишнє значення у народному житті, російська орнамент у наш час осмислюється наукою заново. Його пов'язують з уособленням сил природи і землеробським культом і вбачають у ньому сцени поклоніння жіночому божеству землі і родючості. Відзначають його тісний зв'язок із сільськогосподарською магією, а жіноче зображення ототожнюють з матір'ю-сирої землею. Простежують зв'язок візерунків вишивки не тільки із землеробським культом, але і з весняно-літньої календарної обрядовістю, а то й знаходять повну співвідносність сюжетів з аграрної обрядовістю російського села. Знайдений і прочитаний Місяцеслов, пов'язаний з культивуванням озимого жита на Півночі, який в загальних рисах збігся з календарем слов'ян-землеробів IV століття н. е..

Намагаючись проникнути в минуле і розкрити первісний зміст народного візерунку, вчені зіставляють археологічні пам'ятники, досліджують господарську діяльність творців орнаменту і їхній світогляд, залучають дані фольклору та мови. Важливе значення приділяється самим узорам, їх смисловим значенням і місцевим назвам. Вивчаються матеріал вишивки та її загальний колірний лад, технічні прийоми виконання і орнаментальні комплекси, так як форма предмету, будь то рушник, подзор або жіноча сорочка, підказує і сам характер візерунку. У той же час орнамент російської народної вишивки використовується наукою як повноцінний історичне джерело.

пятница, 2 июля 2010 г.

Словник термінів - прийоми вишивки, шви, нитки

  • Бити (площенка) - плоска металева нитка.
  • Блискітки - дрібні круглі металеві бляшки з отвором в середині.
  • Перли половинчастий - перли напівсферичної форми, спиляні з внутрішньої поверхні раковини-жемчужніци.
  • Заповіту - металеві пластини різної форми, прикрашені кольоровими скельцями.
  • Золота нитка (прядіння) - шовкова або льняна нитка, обвита позолоченої металевою стрічкою.
  • Тяганина - тонка металевий дріт, туго почет у спіраль.
  • Нізанье - нанизування перлин або бісерінок на нитки, що формують наскрізної візерунок.
  • Оплечье - верхня частина рукава з візерунком.
  • Позумент - золототканих стрічка, тасьма.
  • Рукава - верхня частина складовою сорочки.
  • Сажень - пришивання на тканину окремих перлин або попередньо нанизані на нитку перлів, бісеру, перламутру, намиста.
  • Сажень по білі - пришивання з настилу з білих пеньки або бавовняних ниток.
  • Стан - нижня частина складовою сорочки.
  • Трунцал (струнцал) - металева пружинка на просмикнута кольоровий нитки.
  • Ширіньки - невеликий декоративний хустку.
  • Глухі шви - виконуються по цілій, неразреженной тканини.
  • Наскрізні шви - виконуються по тканині, розрідженої шляхом висмикування ниток.
  • Односторонні шви - створюють малюнок на лицьовій поверхні тканини.
  • Двосторонні шви - створюють однаковий малюнок на лицьової та зворотньої сторони тканини.
  • Вільні шви - вільно розташовані на гладі фону; виконуються за попередньо нанесеному на тканину малюнку.
  • Рахункові шви - виконуються за рахунком ниток тканини і тісно пов'язані з її структурою.
  • Верхошов - глухий односторонній вільний шов. Виконується щільними стібками, які покривають потрібні місця візерунка.
  • Вирізи - наскрізний шов. Виконується за великою сітці, нитки «стовпчиків» якої щільно переплітаються.
  • Коса стібка - глухий односторонній рахунковий шов. Виконується косими, щільно прилягають один до одного стібками.
  • Хрест - глухий односторонній рахунковий шов. Виконується діагональними, пересічними стібками.
  • Мережка - наскрізний шов. найпростіша форма рядка. Виконується по розрідженої в один бік тканини шляхом збирання та стягання в пучки, що залишилися ниток.
  • Набір (лайка) - глухий двосторонній рахунковий шов. Виконується дрібними стібками «вперед голкою» уздовж ниток тканини. З вивороту створює негативне зображення. Імітує лайливе ткацтво.
  • Настил - різновид рядка. Виконується по клітинах перевитий сітки, покриваючи їх щільними рядами ниток, настилаємо і одному напрямку у відповідності з.
  • Розпис (полукрест) - глухий двосторонній рахунковий шов. Виконується дрібними стібками «в лінію», яка або оконтурювати візерунок, або виявляє його внутрішній малюнок, або є самостійним засобом створення лінійно-графічних орнаментів.
  • Стебельчатий шов - глухий, двосторонній, вільний. Виконується щільно прилеглими стібками «в лінію», де кожен наступний виступає наполовину з-за попереднього.
  • Стлань - різновид рядка. Виконуються та основному по перевитий сітці шляхом переплетення порівняно товстих ниток, настилають по вертикалі і горизонталі.
  • Створює щільну суцільну фактуру візерунка.
  • Рядок - загальна назва всіх наскрізних швів. Виконується але перевиті - сітці, утвореної шляхом висмикування ниток. Найбільш традиційна біла рядок (одноколірна).
  • Рахункова гладь - глухий двосторонній шов. Виконується щільно прилеглими паралельними стібками. З обох сторін тканини утворюються однакові зображення.
  • Тамбур - глухий односторонній вільний шов. Виконується за попередньою малюнку голкою або гачком у вигляді петельок, що виходять одна з одної ланцюжком.
  • Кольорова перевили - наскрізний шов. Виконується за великою сітці, поздовжні і поперечні «стовпчики» якій переплітаються міцним настилом кольорових ниток.
  • Шов по листу (рядок з листа) - техніка, що дозволяє поєднувати строчевую вишивку з глухими швами.

Основні шви золотними шиття:
  • На проріз - шов, при якому металева нитка пропускається крізь тканину.
  • У прикріпляються - металева нитка закріплюється на лицьовій стороні тканини тонкої шелковінкой.
  • У прикріпляються за мотузочку - з підкладкою мотузочки, шнура.
  • У прикріпляються з настилу - з підкладкою товстих паперових ниток.
  • Шиття по карті - з підкладеної тканиною, картоном, берестою.

четверг, 1 июля 2010 г.

Вишивка хрестиком - це творчість для всіх

Ким і коли була придумана вишивка? Хто ж першим взяв голку і зробив стежки не для зшивання частин одягу, а просто так ... для душі, створивши на тканині вигадливий орнамент? Можливо, це була жінка, латають одяг, в часи, коли матеріалом служили шкури тварин, а нитками їхні жили, часи, коли ще не було яскравих тканих і візерункових матерій, часи, коли про ткацькому верстаті ще й не мріяли, і ніхто не знав що ж таке тканину?

Мабуть так, в умілих руках, початок своє життя мистецтво, яке вже багато століть дарує людям радість творіння і перетворює звичайні речі в неповторні. Чим тільки не писала історію вишивальна голка: фарбованої вовни, бавовни і льоном, шовком і золотими нитками, стрічками, намистинами і бісером, перлами і раковинами, самоцвітами і монетами.

Під кінець XIX століття у Франції з'явилися нитки, без яких вишивку зараз не можна уявити - муліне. Ці нитки, створені спеціально для вишивання і відрізняються різноманітністю кольорів, були зручні в роботі, добре лягали на тканину, мали приємний блиск і не вигоряє.

Сучасність відкрила нову сторінку в історії вишивки. Нові технології сильно розширюють його можливості, надаючи якісні матеріали вишивального набору. Вишивальниця представлений великий асортимент як сюжетів і тем, так і різноманітних технік вишивки: хрест і полукрест, бекстіч, блекворк. Зараз у продажу є набори для вишивання стрічками, хрестиком, бісером, вовняними нитками, бавовняними муліне, достатньо лише вибрати тему вишивки, а про все інше - наборі ниток, канві і голці - вже подбали виробники.

Вишивка - це хобі, радує як самим процесом, так і результатом! Вишита картина стане прикрасою інтер'єру чи чудовим подарунком для дорогих вам людей.